Makuyhdistelmiä

Ruuissa on usein enemmän kuin kaksi pääraaka-ainetta. Kuitenkin vain parinkin raaka-aineen avulla on mahdollista tehdä keittiössä luovia ratkaisuja.

Tässä muutamia kiehtovia yhdistelmiä, joita kannattaa maistaa. Kokeile käyttää makuyhdistelmiä omissa ruuissasi näiden yksinkertaisten reseptien lisäksi.

1. Kumina & porkkana

Kuminansiemenet tuovat tuulahduksen Lähi-idästä ruokapöytääsi. Kun niitä murskaa ja paahta, niistä tulee ihanaa pähkinäistä makua. Siemenien mausteisuus antaa makua paahdetuille porkkanoille ja syventää niiden luonnollista makeutta. Lisää ripaus raikasta appelsiinia makeutukseksi.

Paahdetut porkkanat kuminalla ja appelsiinilla

Ainesosat

  • 400 g pestyjä babyporkkanoita
  • 1 pieni nippu tuoretta timjamia
  • 1 hyppysellinen kuminansiemeniä
  • 1 appelsiinin kuori
  • 250 g suolatonta voita pehmennettynä
  • Suolaa ja pippuria

Tarvitset myös uuninkestävän kannellisen astian.

Pese timjamia kuumassa vedessä 20 sekunnin ajan. Revi lehdet irti varresta. Sekoita timjaminlehdet, kuminansiemenet ja appelsiininkuori tehosekoittemassa voin kanssa.

Ota 30 cm pituinen neliön muotoinen pala voipaperia työtasolle ja lusikoi voi paperin keskelle. Taita paperi puoliksi kulmittain, ja muotoile voi käsin lieriön muotoiseksi parhaasi mukaan. Kääri voi paperiin ja laita se jääkaappiin maustumaan.

2. Rosmariini ja vesimeloni

Välimeren alueelta tulevan rosmariinin vihreät lehdet muistuttavat männynneulasia. Niissä on kukkaisa, intensiivinen maku ja niissä on hyväntuoksuinen aromi. Se yhdistetään usein vuohenjuuston ja lampaan kanssa, mutta kukkaisten sävyjen ansiosta se sopii hyvin myös makeiden ruokien ja hedelmien kanssa.

Kesätunnelmiin päästäksesi kokeile yhdistää rosmariini ja vesimeloni. Vesimelonin pehmeässä ja makeassa lihassa on vihannesta muistuttava pohja-aromi, joka sopii hyvin yhteen yrtin raikkaan eukalyptusmaisen maun kanssa. Tämä rosmariini-vesimelonilimonadi sopii täydellisesti puutarhassa oleskeluun lämpimänä ja aurinkoisena päivänä.

3. Fetajuusto ja minttu

Fetajuustosta voi saada irti laajan valikoiman erilaisia makuja kevyestä ja sitruksisesta voimakkaaseen ja täyteläiseen. Siinä on tunnusomainen kirpeä ja suolainen maku, joka vaihtelee miedosta terävään.

Fetajuusto on erittäin monipuolinen ja sopii yhteen lukuisten ruokien kanssa. Aina perinteisestä punajuuresta kurkkuun ja oliiveihin sekä hieman erikoisempiin kahviin, suklaaseen ja vadelmiin saakka.

Fetasta, mintusta, ruohosipulista, mustapippurista ja filotaikinasta voit tehdä herkullisia kasvisleivonnaisia piknikille mukaan otettavaksi.

4. Bimi®-parsakaali ja...

Emme voineet lopettaa mainitsematta ystäväämme Bimi®-parsakaalia. Se on monipuolinen vihannes, jonka maku sopii yhteen monen suolaisen ruoan kanssa – itse asiassa on vaikeaa löytää raaka-ainetta, jonka pariksi Bimi®-parsakaali ei sopisi.

Muutamia erityisen hyviä makupareja Bimi®-parsakaalille ovat maapähkinä, pekoni, anjovis ja chili.